Tips menjadi pelajar praktikal yang baik

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum


Tiap-tiap tahun mesti ada sahaja budak praktikal. Saya juga pernah menjadi budak praktikal pada masa-masa dahulu (sudah 2 kali bah). Jadi adalah sedikit pengalaman menjadi budak praktikal. Di sini saya nak kongsi sedikit tip-tip untuk menjadi seorang pelajar praktikal yang baik. Ini adalah berdasarkan pemerhatian dan pengalaman sendiri juga. Tips ini mungkin sekadar sesuai dengan bidang tertentu. Antara nya,



  1. Pilih tempat praktikal yang baik. (kalau boleh pilih)
  2. Datang dengan niat hendak menuntut ilmu (ikhlas).
  3. Solat jangan tinggal.
  4. Datang tepat pada masa.
  5. Ikut peraturan pejabat dengan betul.
  6. Rajin bertanya.
  7. Tidak duduk saja (lenggang kangkong).
  8. Proaktif dalam bertanya tentang kerja-kerja yang perlu dilakukan.
  9. Jangan tipu laporan industri. (buat cakap buat, tak buat cakap tak buat)
  10. Buat laporan secara berkala. (jangan tunggu nak habis praktikal baru nak buat)
  11. Ikut arahan pegawai di tempat kerja. (selagi mana betul)
  12. Senyum sokmo.
  13. Jangan kedekut sangat nak overtime.
  14. Dapat membantu meringankan beban kerja syarikat.
  15. Banyakkan berdoa.
  16. Jangan kedekut sangat nak print report. (Biar cantik menarik tertarik)
  17. Aplikasikan segala ilmu yang kita dapat semasa belajar.
  18. Catat segala ilmu yang kita perolehi semasa praktikal.


Setakat itu sahaja. Mungkin terdapat point-point yang lebih kurang sama maksudnya. Jikalau ada sebarang tambahan, amatlah saya alukan. Jikalau terdapat sebarang kesilapan juga dipersilakan menegur. Kelemahan daripada diri saya, yang baik dari Allah. Moga kita mendapat manfaat.

Salam ^^

4 comments:

Panggil Aku Han said...

wahh..boleh refer sini je klau nk prac nnt..:D

aiman said...

boleh.. selagi mana betul, boleh la refer.. kalo rasa macam tak relevan.. biar je.. haha

Embun Melati said...

Tengah praktikal ke?:)

aiman said...

dah kerja dah..