Helikopter nak Turun


Bismillahirrahamnirrahim
Assalamualaikum


Pernah tengok helikopter mendarat? Orang Kedah panggil 'helikopta'.Saya pun belum pernah tengok secara live. Saya cuma pernah tengok di dalam televisyen walaupun masa belajar dulu selalu saja 'melepak' di helipad.

Kalau kita perasan, helipad itu bersih saja, lapang saja. Tujuan dia adalah untuk memudahkan helikopter itu sendiri untuk turun. Helikopter tak mendarat atas semak samun. Helikopter tidak mendarat tengah-tengah hutan belantara. Kalau helikopter nak mendarat dalam hutan, mesti akan dibuat satu platform yang lawa-lawa, yang bersih lagi lapang.

Begitu juga dengan hati kita dan rahmat Allah. Rahmat Allah tak turun ke dalam hati yang kotor, jiwa yang kotor. Sebab itu kita perlu selalu bersihkan hati kita supaya rahmat dan hidayah Allah turun ke dalam hati kita.

Sebab itu dalam bacaan di antara dua sujud kita berbunyi begini,


Daripada makna yang tertera, kita minta ampun dulu barulah kita minta supaya Allah menyayangi kita. Supaya rahmat Allah turun kepada kita. Minta ampun adalah untuk membersihkan diri dan jiwa kita dari segala kekotoran dosa. Jadi selalulah kita beristighfar dan meminta ampun supaya kita senantiasa di bawah rahmat Allah..

Mari kita sama-sama beristighfar sebentar :)


Penulisan ini adalah untuk memanfaatkan diri saya dan juga semua yang membaca. Semoga ada manfaatnya. Jika ada silap dan salah sangatlah dipersilakan untuk menegur. Kesalahan-kesalahan yang dilakukan bukanlah disebabkan yang cuba diikuti itu tidak terang tetapi mata yang mengekori ini sedikit kabur. Saya bukanlah seorang ustaz tetapi seorang yang "baru start".

^^

1 comments:

Panggil Aku Han said...

perkongsian yang bermanfaat..
jazakallahu khairan kathira..:)