Buku-buku Feveret

Bismillahirrahmanirrahim
Assalmualaikum


Hari ini terasa nak berkongsi sedikit bahan bacaan yang selalu saya baca apabila ada masa lapang. Bagi seorang yang kurang rajin membaca seperti saya. Selalunya saya akan pilih buku yang terdapat unsur humor dan menarik persembahannya seperti dalam bentuk komik. Maklumlah saya masih suka membaca komik. Lebih ringan untuk diterima. Tetapi buku-buku ini masih mampu memberi pengajaran kepada sesiapa sahaja yang membacanya.

Ini buku-buku kegemaran saya. Minta maaf, background pakai kain pelikat saja.
Buku yang pertama yang menjadi "feveret' adalah buku "Beduk Diketuk" yang ditulis oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi. Buku ini sangat santai penyampaiannya. Isu-isu yang diketengahkan juga memang sedang terjadi di dalam masyarakat kita.Buku yang kedua adalah buku "Bertanya tentang Tuhan" yang dikarang oleh saudara Ibnu Rijal. Buku ini juga menyampaikan maklumat dalam kaedah santai dan seolah-oleh bersembang dengan pembaca.


Buku yang seterusnya adalah buku "Men Are From Mars, Women Are from Venus". Tetapi buku yang saya beli adalah yang telah diterjemah. Lebih mudah dibaca dan difahami, sebab yang tidaklah terlalu pandai Bahasa Inggeris. Di dalam buku ini kita diberi sedikit fakta mengenai lelaki dan wanita. Dan ianya adalah berdasarkan kajian yang telah lama dijalankan.Buku seterusnya adalah buku "Renung-renungkan & Selamat Beramal" yang ditulis oleh Prof Madya Izzi Hj Ali. Buku ini banyak mengumpulkan motivasi daripada Al-Quran, Hadis dan orang-orang bijak pandai.


Buku yang berikutnya adalah buku 33 Pesan Nabi yang dihasilakan oleh vbi_djenggotten. Buku ini lebih kepada bentuk komik tetapi sarat dengan ilmu dan contoh yang menarik.Buku yang seterusnya adalah buku 101 Doa Mohon Makbul dan Rekreasi Hati. Buku ini dihasilkan atas gandingan Ustaz Dr Zahazan Mohamed dan kartunis Nik Wafdi Nik Jaafar. Buku ini juga berbentuk komik tetapi penuh dengan ilmu dan cukup santai. Apa yang cuba disampaikan juga disampaikan dengan mudah.

Setakat itu saja untuk ini hari. Inilah antara buku-buku yang dibaca. Cubalah baca, tak rugi. Membaca kan dapat menambah ilmu.

Sekian wasalam

2 comments:

NadiRah said...

eh,x jumpe lak buku ustaz pahrol tu..beli katne ek??nad ade buku why why why tu..hehehe..best! baru tau lelaki ni mcm tu.. :)

aiman said...

terjumpa dekat kedai buku syarikat muda osman dekat kelantan ni.. beduk di ketuk ni sebenarnya hasil yg dikumpul daripada majalah solusi juga.