Harimau Malaya Ku


Assalamualaikum.. Sebaik sahaja wisel penamat berbunyi di Stadium Nasional Bukit Jalil, secara official nya pasukan bola sepak negara kita, Harimau Malaya menamatkan saingan memburu Piala Dunia 2014. Tahniah diucapkan kepada Pasukan Singapura. Tetapi tidak lupa juga kepada Pasukan negara kita dan juga seluruh penyokong yang pergi ke stadium mahupun bersantai dirumah..

Bermacam-macam karenah penyokong yang kita dapat lihat di stadium mahupun di ruangan maya.. ini antara sedutan-sedutan status-status peminat bola sepak di ruangan maya atau lebih khusus di Facebook. Sebenarnya pernah buat dah sekali entri sebegini semasa perlawanan di Singapura tempoh hari. Tapi nak buat sekali lagi sebab seronok tengok gelagat penyokong Harimau Malaya. Gembira tengok semangat mereka menyokong negara. kita saksikan.

"Mlm ni ada bola...sapa sokong singapore.....hehehe"


"Fine. Fine. Fine! Jammed gilos. Camano nak bukak puase ni? Huk3 T__T menci dengar dj hotfm kt stadium. Kang dgn baju kurung ni gak den pi stadium."


"jelesnye x dpt tiket"


"All the best to Harimau Malaya tonight! Teman sedih nak khaborkan, teman xdapat pegi stadium ini kali, insyaAllah, teman akan menyokong dari jauh, yang penting, mari kita berganding bahu dan buktikan, Malaysia Boleh! Moh tgk bola!"

"Kepada kawan-kawan yang dekat stadium. Jangan lupa solat maghrib :)"

"Dh maghrib la kwn2.... Jom solat...! kite doakn kejayaan & kemenangan skuad Harimau Malaya kite mlm nih... InsyaAllah... Malaysians with u guys... !"

"Goal !!"

"diner plate kfc n bigmac mcd jd sntapan aku mlm ni..haha
Perut kenyang,hati senang..bru la leh tgk b0la..ayuh hrimau malaya !!!"

"pertama kali tgk bukit jalil full..ayuh rimau,baham singa mlm nie..."

"keeper~~~~!!!!! oyeahhhhhh2...!!!!"

"Safeeeeeeeeeee sdap dah assist! Main la betoi2 player, convert chance!"

"Malaysia Boleh!!!!kali ini boleh belasah Singapura 5-0 hehe"

"Malaysia XI against Singapore."

"Cuaknye tgk bolaaa~~~-*_*
gO msia gO!!! fighting!!"

"Khairul Fahmi........ I'm not gay, but you're tooooooooo awesome. Terbaik la, kualiti... dayum!"

"ismail faruqi xidup,,tktikal singapore cam hram,,,seb bek apek perform sket mlm nie...gua stress"

"sgt kuciwa ngan K RajaGopal ~"

"Aummm.. GO! x100"

"mantop la apek mempertahankan pintu gol...."

"Safeeeeeee GOALLLLLLLLLLLLLLLL!"

"g0o0o0o0ll.....!!!!"

"Alhamdulillah..wA syukurillahhh..bersyukur kepada Allah~~~woaaaa~~~lepas jerit sume nyanyi lagu ni..haahahaa...1 je lagiiiiiii!"

"stop acting la singpore player ! @&#%^@#"

"Mengharapkan keajaiban mlm nie kata zainal.."

"Safee sali..habis game..gi sepak defend sorang2!"

"pemain2 sngapura adalah actor y terbaik mlm nie kata zainal..hahaha..aku setuju.."

"Best view of the night: Amirulhadi and Safee membuat bicycle kick bersama-sama. Cute! :P"

"selamat tinggal 2014!"

"apa-apa pon congratzz la MALAYSIA......."

"wlpun rimau kalah,tapi aku bangga coz depa men best trutama amar ngan apek.."

"wELL nO MaLaYsIa aT wOrLd cUp 2o14... =("

"Silap besar pki sharbinie mase 1st game.."

"ak x puas ati btul la ngan pengulas bola td..mncemaskan lg keadaan pnonton yg tgh cemas ni..jem.."

"kesedihan yg berganda malam ini dikala perpisahan esok hari berserta kekalahan our country, Malaysia...but tahniah Singapura..Malaysia Good Game but not Very Good...Tahniah Pnyerang Prolifik kite Safie Sali...wuwuwuwuw~~~"

"teruk ngat aih main.."

"Safee Sali Khairul Fahmi Che Mat ngn Safiq Rahim 3 watak penting Harimau Malaya..xde je sorang Harimau agak tempang.."

"mood: sabo je la~~~ huuu....."

"rasa macam baru lepas tengok cerekarama. nasib baik aku tak nangis *lol*"

"bukan rezeki kita kali ni.. Try harder next time."

"pandainye si singa tu berlakon...spe aja?? aoron aziz?!! *tros tak jd nk mrh...SETH! huuuu=("

"nk ckp byk pun xboleh...cz kite ni just tgk je,..cuba byngkan kite yg tgh main..camne la perasaan kite ni kan..huhuh"

"Penyokong dan fans dah world class. Keeper pun world class. Tapi..."

"Loads of time for Russia, 2018 preparation."

"Geram. . . cam nk g men futsal pastu score,br puaQ"

"aku bukan penonton bola sepak yg tegar dan kenal semua pemain yang ada atas padang tu tapi bila MALAYSIA yang lawan,aku gigih sorak depan tv tu,sebab tu aku sedih bila msia xdapat proceed to next level T_T"

"Skuad Bola for Olympic 2012 in London, Nicol Ann David (baru menang skuash chmpnshp haritu), Takraw naib johan DUNIA, Badminton World Championship, 1st Seed/World Rank: Lee Chong Wei. :) They are AMAZING Malaysians, and let's pray for their success as supporters!"

"malaysiaku berjaya..."

"xde hal la,,,olimpik ade lg...hak2"

"Fuh fuh, baru lepas tgk drama bersiri TV3. sedih bah kaw...jalan cerita sume nk sedih², sakit², baring². hadoii...baik main FIFA lg best. smooth je jalan cerita. XD.
Anyway..Def da improve, tp cam "org tgh" salah tempat je nk bias² ni. haha..jgn smpai dia x balik umah lak tayar motor pancit...minyak kene sedut. Hoho...xtau la nk cakap apa..moga jd lebih baik. overall mmg pelakons sinetron yg pro-pro belaka...peace~"

"Tiger dah btukar jadi biskut tiger~asyik kne mkn je..ha3..xpe2,,xde rezeki~~esok nk pakai jersi malaysiaa..wee~~~hurmm..<tring​t muke ahli fisio spore.beriya sungguh.haha>"

"Man of the match : Apex
Power of the match : Referee
Sprinter of the match : Kunalan 
Goal of the match : Safee
Laser victim of the match : Singaporean GK
Entertainer of the match : Singaporean GK
The most wanted : Singaporean GK"

"OMG!.tak penah asa sedih cmni kot..harimau oh harimau!!"

"midfield duk tengah tengok bola hok defend lambung ko Safee Sali.. 
pahtu wak bunyi Weeeeeee supo angry bird..!hik3"

"Ada tak sesiapa jumpa profil raja gopal?? nk bincang cket ngn dia..haha"

"mgkn ade hikmahnye..."

"diorg x penah jmpe pdg rumput asli kot...
smp teguling2 diorg suke dpt maen ats rumput...huish....dahsyat2x..."

"‎#123 : Pemain bola sepak Singapura-pura main bola seperti berdrama atas padang macam celaka, defensive line Harimau Malaya tersipu-sipu malu dengan asakan si buncit dan tua, rembatan Safee Sali kencang gila, harapan rakyat Malaysia macam gua dan semua hancur belaka."

kesimpulannya :

hehe..banyakkan status yang diupdate..sungguh bangga mempunyai kawan-kawan yang sangat cintakan negara.
tetapi biasalah kawan-kawan, menang kalah adat permainan
kita kena terima tu..
skuad negara kita pun dah berjuang habis-habisan..
mungkin tiada rezeki..
saya tau ramai yang tak puas hati dengan permainan pasukan Singapura
yang melengahkan masa dan bergolek sana-sini.
lain kali cuba lagi..
ingat..skuad negara kita ni muda-muda lagi..
InsyaAllah dengan bertambah pengalaman nanti, bertambah baik permainan mereka..
sama-sama kita doakan..
dan jangan lupa juga skuad olimpik bola sepak negara kita masih lagi dalam perjuangan 
doakan mereka..

bola dah tamat..apakata kita teruskan semangat yang membara-bara ini ke bulan Ramadhan.. dah nak dekat dah ni.. Kita rebut semua peluang yang terhidang..

macam main bola juga ibadah puasa ini kita ibaratkan..

matlamat kita, gol kita nak mendapat keredhaan Allah..
defend kita kenalah kuat..kalau tak mahu kalah dengan nafsu kita sendiri..
serangan kita haruslah pandai ambil peluang yang terhidang..
bahagian tengah juga kena kuat..bantu serangan dan juga pertahanan..
tak elok juga kalau kita berusaha buat baik, tapi yang jahat buat juga..
amar ma'ruf, nahi munkar
bukan amar ma'ruf sahaja.
macam skor gol, tapi bolos pun ada..
Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak

7 comments:

sergeant keroro said...

ada pesanan di sebaliknya, nice! XD

NadiRah said...

hahahha..byk gile status..
selamat berpuasa... ^^

aiman said...

@sarjan : haha.. sama2 berpesan

@nad : tu la byk gila.. selamat berpuasa juga.

Mohammed Faizal said...

banyak gile status smalam...semua pasal bola. Semua jagi pengulas bola yang hebat,,,tetapi kite lupa sesuatu...selamat berpuasa

aiman said...

hehe.. selamat berpuasa..

GaRy™ said...

"pandainye si singa tu berlakon...spe aja?? aoron aziz?!! *tros tak jd nk mrh...SETH! huuuu=("

hahahahaha... lawak seyh....

aiman said...

hahaha.. ada jugak yang camtu kan.. kelakar.. tp biasalah tu.. kih3..