halal-haram


Assalamualaikum dan salam jumaat..

macam biasa, kita berkongsi sikit apa yang dapat masa khutbah jumaat hari ini.. hari ini input yang dapat amat sikit.. sebab telalu banyak kali hilang fokus.. terlalu banyak kali berangan-angan kosong ala-ala mat jenin..

khutbah jumaat hari berbincang tentang tajuk halal dan haram dalam kehidupan kita..

Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati. (Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim)


seperti yang kita tahu.. perkara halal adalah jelas di mana terdapat dalam nas seperti kahwin, makananan yang elok. begitu juga dengan perkara yang haram seperti zina dan minum arak.. manakala perkara syubahat pula ialah perkara yang yang samar-samar halal dan haramnya.. dan juga tiada dalam nas.. apabila kita menghadapi perkara syubahat ini hendaklah kita jauhi nya..


kita sebagai seorang muslim hendaklah mempelajari tentang perkara yang halal dan yang haram dan seterusnya mengamalkan ilmu yang kita perolehi..


perkara yang halal atau haramnya masih belum jelas, hendaklah kita jauhi demi menjaga maruah diri kita dan juga agama islam..


Allah tidak suka hambanya melakukan perkara yang haram.. jauhilah perkara yang haram jika takut mendapat kemurkaan Allah.


perkara-perkara yang kita lakukan dalam hidup kita tidak kira halal, haram atau syubahat semua nya akan memberi kesan ke atas hati kita.. sesungguhnya hati kita adalah raja di dalam tubuh badan kita.. jika rosak hati itu, maka rosaklah segala-galanya..
sabda rasulullah : "sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging.apabila daging itu baik,maka baiklah seluruh anggota.dan apabila daging itu rosak,maka rosaklah seluruh anggota.ketahuilah,itulah hati."


akhir kata,, renung-renungkan dan selamat beramal..
nota kaki : minta maaf kalau serba kekurangan.. ilmu sangat cetek.. 

0 comments: