semalam..

kengkawan..

semalam sangat best dan "best".. 1st sebab boleh tengok gerhana bulan.. 2nd sebab terpaksa kelam kabut tukar semua password account- account yang berkenaan..

ok kita cerita pasal yang 1st dulu.. sebenar nak cerita lepas solat subuh tadi.. tapi tak mampu.. pengsan di pertengahan jalan.. gerhana bulan or dalam bahasa inggeris nya lunar eclipse.. Subhanallah.. hebat.. aku tengok real depan mata.. tengok kot tingkap dapur.. nak keluar rumah.. tak berani sorang-sorang.. sambil tunggu bulan tu nak jadi gerhana penuh.. macam aku buat.. online.. tengok tv.. asyik ulang alik dari bilik-ruang tamu-dapur.. agak-agak lambat lagi nak gerhana penuh sempat dulu tengok bola sepak european under 21.. mula-mula spain vs czech republik kemudian england vs ukraine.. tapi gerhana tu tengok sampai dia jadi penuh..  lepas tu dah tak tengok dah.. itu pun dah buat rasa takjub... hebat-hebat.. Alhamdulillah sebab semalam langit terang.. ramai kawan-kawan aku cakap tempat dorg berawan.. so tak clear.. nak tangkap gambar tak dak camera yang cukup power.. macam tak dak bukti la.. aku nampak terjadi gerhana penuh tu pada pukul 3.20 lebih kurang.. pada masa tu la jugak dok dengar musang-musang atas rumah ni dok berlari.. dorg pun excited nak tengok gerhana bulan kot.. :)

yang kedua.. semalam negara kita di kejutkan dengan ancaman dari pihak yang menamakan diri mereka sebagai anonymous untuk menggodam sistem kerajaan kita.. tetapi tempias nya turut terkena kepada blogger-blogger dan pengguna-pengguna internet yang lain.. dan masalah nya bukan anonymous ja.. banyak lagi hackers yang lain.. hmm..

bila tengok amaran ni...


gerun rasa.. walaupun possibilty untuk kena hacked tu macam rendah.. so bermula lah sesi menukar password.. sebelum ni memang lah password sumthing yang kita mudah ingat dan kalau boleh semua akaun nak sama.. so tidak payah la nak ingat banyak.. lepas nampak ja komen dia macam tu.. semua password tak sama.. hehe.. dan semua password tak boleh nak ingat.. kena tulis dalam buku 555.. haisssh... tensen-tensen..
 
ni antara laman web yang telah di hacked :
sumber : www.umarfaruq.com

so ini antara cara-cara untuk mengurangkan kebarangkalian untuk di hacked yang aku dapat dari sahabat-sahabat blogger..

  • kerapkan tukar password. seminggu sekali. tiap-tiap hari pun xpa..
  • guna kan password yang mempunyai gabungan antara nombor dan huruf..
  • lagi bagus kalau huruf-huruf tu ada yang caps lock ada yang tidak..
  • ada juga yang mencadangkan meletak simbol * di depan dan di belakang password..
  • backup template dan juga entry.
cara untuk back up template-
dashboard -- design -- edit html -- download full template

cara untuk back up entry-
dashboard -- setting -- basic -- export blog

itu jer la yang boleh aku cakap.. kalau ada apa apa boleh lah tambah.. dan moga-moga kita tidak di hacked..

kita hanya merancang dan berusaha
tapi Allah yang tentukan segalanya

-salam-

0 comments: