hati-hati..

salam semua..

hari ni aku meronda jauh.. ahaha..

Tokai - Bukit Mertajam - Uitm Merbok - Yan - Simpang Empat - Tokai..

Pi Bukit Mertajam sebab nak melawat adik aku yang belajar di sana.. Sekolah sains.. Pi sebab nak bawak kakak adik aku ni jumpa adik aku.. hoho.. pastu saja balik kot uitm.. balik kot tanjung jaga.. sebab nak tengok laut dari tempat tinggi..

Nak di jadikan cerita.. macam-macam hal terjadi.. yang pasal jalan raya ni.. semuanya melibatkan nyawa.. bahaya weh.. cuak.. semuanya terjadi depan mata.. dan semuanya jadi time dah nak balik..

mana ada signboard ni tadi..

kejadian pertama
lokasi : Berhampiran sekolah irsyad, Pulau Pinang
hampir nak langgar seekor kambing.. kambing.. biasa la.. dia tak tengok kiri kanan dah.. dia nampak kawan dia dok sebelah jalan sana.. dia pun nak join.. menyerit jugak la brek.. dan kebetulan ambulan dari arah bertentangan pun nak terlanggar kambing tu.. dalam hati aku dok berkata " kalau kena langgar memang naik ambulan la kambing ni".. dan kepada tuan kambing.. sila lah tambat binatang peliharaan anda jika tak mahu menjadi korban sebelum raya korban..

slow and steady

kejadian kedua
lokasi : selepas daripada Uitm merbok sikit..
yang ni aku hampir nak langgar kereta depan.. bukan salah aku ok.. ni salah sebuah kereta kat depan tu yang brek mengejut.. sebab dia macam terlepas simpang.. macam simpang nak ke lubuk tupah.. kereta satria.. kereta kancil depan aku brek sampai termampus enjin dia.. kesian.. dah la perempuan.. pastu kereta-kereta belakang ni pulak hon.. lagi gelabah.. dah la terkejut tadi pun tak habis lagi.. dan kepada kereta satria tadi.. agak-agak la nak brek.. silap-silap eksiden tadi boleh jadi macam domino.. berderet-deret.. dan kepada kereta-kereta belakang.. sabar..

jangan rempit.,


kejadian ketiga
lokasi : lepas sikit dari Singkir (nama tempat)
motor terbalik tengah jalan.. ni nampak real macamana dia brek.. berasap2.. handle dia berlipat sampai la pembonceng dan penunggang dia jatuh.. mujur la kat belakang tu tak dak kereta atau kenderaan lain yang follow (ku dari arah bertentangan).. ku brek betul-betul depan dia.. terhenti la juga.. tapi tak turun pun dari kereta.. sebab dorang terus bangun dan ada kawan motor lain yang turun tolong.. aku tengok penunggang dia tu ( agak 'comel') orangnya, terkejut.. dia berdiri jer tengah jalan.. confirm-confirm la dia injured.. kaki dia nampak cam sakit.. sampai kawan dia kena datang papah.. buah manggis yang diorang bawak, berterabur atas jalan.. lepas semua hampir setel.. kami pun beredar.. kepada sahabat yang eksiden tadi.. hati-hati di jalan raya dan semoga cepat sembuh..

tak nampak pun tadi?

kejadian keempat 
lokasi : jalan yan-kangkong
yang ni macam kejadian pertama tadi.. tapi haiwannya lain.. kucing.. hampir juga.. mujur la bawa kereta kurang laju..kucing tu pun comel ja.. macam kucing bela.. ikut suka ja dia lintas jalan.. dah nama pun kucing. mana la dia tau berfikir.. dan kepada kucing.. kalau nak lintas jalan.. tengok dahulu kiri kanan kiri kanan dan kiri..

dan kepada semua kawan-kawan, ibu-ibu, bapa-bapa..

4 comments:

NaimJamaluddin said...

bahaya jenis brek mengejut ni...hehe

aiman said...

memang bahaya.. haha..

Yeb-Nada said...

banyak kejadian. smua tragedis dan memilukan hati gua.. A+ u punya cerita

aiman said...

ya ka? haha