belagak..eksyen..sombong

muka orang sombong.. jangan sombong boleh?

eksyen, belagak, sombong, semua ni bukan elok. tapi xtau la. pasai pa ramai sangat yang jadi macam ni. nak kata bagus.. tak ada apa-apa yang hebat pun. tapi dok perasan serupa tu la.. orang tegur, buat dek ja. kalau orang tak tegur mula la keluar macam macam.. tak payah la kita nak berlagak, kita ini makhluk ja.. sombong tu pakaian Allah. so tak payah la nak berlagak. semua yang kita ada ni sementara ja.. kita semua tau sifat sombong ni sifat mazmumah yang mula-mula wujud apabila iblis tak mau sujud kat Nabi Adam a.s.. bila orang sombong dengan kita mesti kita rasa tak best kan. tipu lah kalau orang tu cakap "aku cool jer" kalau ada orang pandang rendah kat dia. di mulut boleh la, hati siapa yang tau. 




sombong ini maksudnya individu tersebut rasa diri dia lebih, diri dia hebat. kemudian di tambah lagi dengan perangai dia yang suka hina dan rendahkan diri orang lain. dia jadi macam ni pasal dok rasa dia ada kelebihan.


ada 7 tanda-tanda orang sombong (Imam Ghazali)

  • seorang yang mempunyai ilmu yang banyak. bila dah pandai dia akan anggap orang lain bodoh. "aku ada phd, hang diploma ja pun", "aku dean list, dia, cukup makan ja". jangan..jangan.. 
  • seorang yang banyak beribadat. yang ni pulak menganggap diri dia bagus dalam ibadat. contoh sombong dalam ibadat ni. bila dia lihat someone buat benda maksiat dalam hati dia terdetik " pasai pa hampa jadi macam ni. cuba tengok aku, warak ja"
  • yang ni pulak bangga dengan keturunan. "atuk aku dulu Menteri", "aku ni keturunan raja. hang sapa??!". tak payah la nak berlagak dalam hal ni, tengok diri kita. kita ada apa? tapi kalau kita boleh mencapai yang setaraf dengan orang-orang dulu pun tak payah la kita berlagak.
  • haa.. yang ini banyak.. anggap diri lagi cantik daripada orang lain. pastu mula la.. "awat la dia ni hitam sangat", "dah la pendek, bla bla bla..", gemuk la, muka jerawat la.. jangan.. tak baik.. itu seolah-olah kita hina ciptaan Allah.
  •  yang ni pun biasa juga.. bangga atau sombong dengan harta yang banyak. tolong la, rumah besar, kereta besar (mahal), duit bertimbun, tu semua bukan nak bawa ke kubur. 
  • yang ke-enam sombong sebab kuat (fizikal). bila dah kuat ni, start la nak buli orang nu, orang ni. kalau tak macam mana nak prove kan yang dia kuat. tarik aeroplane dengan rambut, tarik train dengan gigi, kentut dekat orang, orang boleh pengsan.
  • last sekali sombong sebab ada ramai pengikut. contoh orang yang suka bergaduh la. berani pun sebab geng ramai. "sekali aku peewit, kiri kanan, depan belakang orang keluar". hehe.. nanti masuk kubur sorang-sorang jugak.
terimalah sajak dari aku.. :)))

orang pandai jangan hina orang kurang pandai
orang warak jangan hina orang kurang warak
orang berketurunan hebat, sudah-sudah la..
orang cantik jangan sombong dengan yang kurang cantik
yang kaya jangan eksyen dengan orang miskin
yang kuat jangan buli yang lemah
yang ramai geng, biasa-biasa sudah

last sekali.. doalah kepada Allah supaya kita dijauhkan dari perangai ini. sebab perangai ini menyerang tak kira orang, so berhati-hati lah kita.. 
"kan bagus kalau tak ada orang sombong di dunia ni"





2 comments:

aku said...

bagus sangat tulisan ni..tahniah!

aiman said...

hehe.. still a lot to learn..