ayah..

hari ini hari bapa.. jadi aku nak ucapkan selamat hari bapa kepada seluruh ayah, bapa, abi, papa, daddy, abah di seluruh dunia.. terutama sekali kepada

ayah along.. Tuan Azmi bin Tuan Amat
ayah along..
Along mungkin tak pandai nak tunjuk yang Along sayang, tapi Along sayang semua keluarga kita terutama ayah dan mak.. bagi along, ayah dan mak memang hebat.. boleh membesarkan kami empat beradik menjadi orang berjaya..

siapa ayah saya?

seorang ayah yang hebat

seorang yang sangat sabar

seorang chef yang dahsyat

seorang pendidik yang hebat

seorang yang rajin..

terima kasih ayah..

ayah dan tempuhi macam-macam dugaan dalam membesarkan kami empat orang, tambah-tambah along. dah 25 tahun ayah besarkan along.. along tak tahu nak cakap apa.. ucapan terima kasih memang tidak sepadan dengan apa yang ayah dah korbankan untuk kami selama ini.. ianya melebihi segalanya.. 

Along selalu sedih dan kasihan bila tengok mak dengan ayah tidur selepas balik dari sekolah.. letih.. di sebabkan ayah sakit jantung, banyak benda ayah tak boleh makan.. kesian ayah bila hanya boleh tengok kami makan.. dan ayah masih juga masak untuk kami benda yang ayah tidak boleh makan asalkan kami semua suka.. bila anak-anak ayah balik dari tempat belajar, mesti ayah masak special walaupun ayah tak boleh makan.. masa kami semua makan pudding caramel, gulai, telur dadar.. ayah.. makan ikan singgam, sup, tomyam dengan ulam-ulam ja.. 

along nak minta maaf kalau along ada membuat hati ayah terguris.. tak kira lah dengan kata-kata atau dengan perbuatan along..

kawan-kawan

 sayangilah ayah anda.. zahirkanlah dalam apa bentuk sekalipun..

kawan-kawan

mungkin sejak kita dewasa ini kita menjadi seorang yang malu untuk menunjukkan kasih sayang kita kepada ayah kita.. kita malu untuk mencium ayah kita? kita malu untuk peluk ayah kita? kenapa? kita makin malu untuk zahirkannya.. tetapi dengan  si dia? bukan main lagi.. ayat berbunga-bunga.. tiap-tiap hari ditelefonnya..

sedarlah kawan-kawan kita beruntung kerana masih mempunyai seorang ayah.. cuba bayangkan mereka yang  tidak sempat mengenali insan yang bernama ayah.. mereka yang sudah tidak mempunyai ayah.. mereka sangat ingin memeluk, mencium ayah mereka..tetapi kita, mensia-siakan peluang yang ada..

ingatlah hanya ada satu ayah di dunia ini

dan hargailah mereka sementara mereka masih ada..berkhidmatlah kepada mereka..jangan hampakan mereka..doakanlah kesejahteraan mereka..jadilah kita anak yang soleh dan solehah..

"walk a little slower daddy
said a child so small
i'm folllowing ur footsteps n
i dont wanna fall

sometimes ur steps are very fast
sometimes they are hard to see
so walk a lil slower
'cos u r leading me


someday when i'm all grown up
you are what i wanna be
then i will have a child
who would follow me


and i want to lead him right
and knowing that i can't be u
so walk a lil slower daddy
'cos i wanna follow u."

4 comments:

aku said...

huhu sedihnya...along juga seorang anak yang sangat baik,tidak membantah cakap orang tua.

aiman said...

:)

Sunah Sakura said...

selamat hari bapa untuk ayah along... :)

aiman said...

terima kasih..