awat tak jatuh ja??

"awat tak jatuh ja??!!" itu la yang aku mula-mula fikir masa nak pergi kolam belakang rumah petang tadi.. nak pergi ambil buah durian.. tapi ini jenis buah durian tidak mahu jatuh.. kena kait.. special kan.. hahaha.. ini first time aku kait buah durian.. dulu aku pernah fikir jugak pasai pa orang tak panjat pokok durian.. dan sebabnya.. buah dia luruh apabila masak.. ini kena pergi panjat.. adoi.. kena bawa tangga, galah, golok pergi kolam petang tadi.. ini gara-gara buah tak luruh.. pergi kolam tadi dengan ayah, cik wang dan amri.. pergi lepas solat asar.. pokok duriannya ada dua ja.. tapi buahnya banyak..

tadi juga aku belajar cara nak tahu buah durian yang da ranum.. pertama sudah keluar itu bau harum.. kedua dah nampak di kulit dia tu garis-garis buah tu.. ketiga kalau ketuk.. dia bunyi macam kosong.. keempat buah nya tak da la berat sangat.. hehe.. hari ini memang best panjat pokok durian.. lepas tu makan kat kolam.. dan bawa balik ke rumah.. yang kurangnya kesian dekat ayah sebab tak boleh makan sebab sakit.. tapi dia la yang beria-ria nak pi ambil buah durian tu..mungkin hanya dengan tengok orang lain gembira makan, dia pun merasa kenyangnya.. :)


ini buah durian nya~~


ia tidak luruh walaupun dah masak..


jadi kenalah ambil secara manual...


guna tangga~(ini sepupu saya..amri)

iaitu memanjat..

ataupun menggunakan galah..(ini cik wang saya)

kemudian kumpul lah buah-buah tadi.. (ini ayah saya)


jom makan sikit..


sedapnya.. Alhamdulillah..
hoho selesai sudah.. buah-buah durian yang belum masak akan di peram sehari dua lagi.. pastu makan lah.. buat bubur ka.. pulut durian ka.. serawa ka.. hehe.. raja buah memang terbaik.. bagi yang suka makan la.. memang berbaloi la walaupun kena panjat..

jemput  jemput  makan

jumpa lagi

4 comments:

Miss Lady Iena Nazir said...

eh boleh manual?
ingt auto je..

:p

aiman said...

a'ah.. ini manual.. berbahaya.. takut kepala terhantuk.. boleh bocor kepala.. haha..

shedadadida said...

haha! nok jgok ...

aiman said...

ahaha.. mai kedah la..