angry bird




Angry Bird atau dalam  Bahasa Melayunya burung yang marah satu game yang cukup popular sekarang. Saya percaya ramai di antara kita yang main game ini. Game ini mengisahkan perjuangan sekumpulan burung yang pelbagai warna dalam mendapatkan balik telur-telur mereka yang telah dirampas oleh oink-oink yang berwarna hijau. Burung-burung terbabit perlu memusnahkan oink-oink hijau tersebut dalam mendapatkan balik telur-telur itu.



Jadi terfikir juga apa yang terkandung dalam game ini. Jadi dapat lah disimpulkan beberapa perkara yang tersirat dalam game ini yang boleh kita ambil iktibar.


  • Kasihnya Ibu dan bapa - dapat kita tengok dalam video atas ini. Perihatinnya seorang ibu dan bapa dalam menjaga anaknya. Kena gigit nyamuk pun tak boleh. walaupun anak dia masih lagi dalam telur. Macam itu juga ibu bapa kita. Menjaga dan memastikan yang terbaik untuk anak dia. Tapi sayang, la ni ada jugak ibu dan bapa yang sanggup buang bayi mereka. Langsung tak bertanggungjawab.kan kan kan. buat pandai, tanggung tak mau.

  • Jangan buat jahat - dalam game ini kira jangan mencuri la. sebab apa? buat jahat akan di balas jahat. so disebabkan mencuri. oink-oink hijau tadi pun mati (terima akibat buruk).
tengok! angry bird sayang telur dorg

  • Kebenaran akan menang - Dapat kita lihat walaupun dengan cara yang susah. last-last menang jugak burung-burung tu kan. ini sebab apa? sebab diorang di pihak yang benar. diorang nak tegakkan hak-hak dorg. 

  • Hidup bermasyarakat - Kita pernah dengarkan pepatah "bersatu teguh, bercerai roboh". Agak-agak kan kalau seekor jer burung yang berjuang dalam pertahankan hak dia. mesti dia kalahkan dengan oink-oink hijau tu. itu sebab dalam masyarakat ini kita hidup saling bantu membantu dan saling melengkapi. macam tu juga setiap burung-burung tadi ada kelemahan dan kekuatan masing. contohnya burung kuning, dia laju dan membelah kayu tapi tak kuat dengan kaca. burung biru pulak kuat dengan kaca dan juga boleh jadi 3 ekor walaupun dia kemetot jer. macam tu juga dalam masyarakat. so jangan pandang rendah pada sesiapa pun sebab semua orang penting.

  • perlunya startegi untuk berjaya - kalau burung tadi main hentam keromo ja serang oink-oink hijau tadi. sudah semestinya tak berjaya. sebab itu kita perlu ada strategi. Kita kena tau kat mana kita punya kekuatan dan kelemahan baru kita boleh atur strategi untuk berjaya. burung-burung yang marah ni pun macam tu. strategi ikut kekuatan dan kelemahan. yang biru serang bahagian kaca. yang kuning serang area kayu. angry birds tadi juga boleh serang objek dan jatuhkan atas oink-oink hijau tadi. sebagai contoh dalam kehidupan kita lah kan, kita nak pergi suatu destinasi dalam tempoh yang ditetapkan. tetapi kita tahu kita ini bawak kereta slow (kelemahan), jadi kita bertolak lah awal. kan kan kan. baru sampai sharp.

  • Jangan Lalai - yang ni penting juga. jangan lalai. dalam game ni sebab terlalai sikit telur-telur angry bird tadi kena curi oleh oink-oink hijau. kita pun macam itu jugak. kita kena tahu musuh sentiasa memerhatikan kita. diorang tunggu masa ja suapay kita lalai untuk ambil kesempatan. tapi kalau tengok dunia sekarang pun dah banyak perkara yang melalaikan.. kaannn



rasa macam banyak lagi perkara tersirat yang ada tapi tidak terkeluar pulak. so kepada kawan-kawan. main la game ni. seronok jugak. boleh dapat daripada Google Chrome. tapi main-main jugak, belajar ibadah jangan lupa.. hehe..

belajar belajar, main
jangan
belajar main-main

........sekian.......

2 comments:

cucu tun teja said...

saya pun dah terpengaruh ngan game nih...seronok gak bile dapat musnahkan makhluk hijau tuh....

aiman said...

memang best.. tp saya pun main tak habis2 lg.. da jd angry man pulak..